Kültéri Jétékok

   

Nincs találat


Beltéri és Kültéri Játékok:

A gumiasztal más néven trampolin v. trambulin egy világszerte óriási népszerűségnek örvendő olimpiai sportág. Az olimpiai játékok műsorán 2000 óta szerepel a sportág.

A versenyzők egy 6 x 4 méteres, másfél méter magas rugalmas hálón mutatják be a 10 elemből álló gyakorlatukat. A legjobb versenyzők átlagéletkora 26-28 év, de az alapokkal való ismerkedést már 5-6 éves korban el lehet kezdeni.

Az ugróasztal ugrófelülete 505x291 centiméteres, és a közepén kell végrehajtani a gyakorlatot. Külön be van jelölve egy ugrózóna (215x108 cm), ha ezen kívül ugrik a versenyző, büntetést kaphat, levonással sújthatják a bírók. Az asztal szélén, körben a rugók felett, védő műanyag van elhelyezve, az asztal előtt és mögött biztonsági emelvény található, amelyen 2x3 méteres műanyag csökkenti a sérülésveszélyt.

Versenyszámok: egyéni, csapat és páros (szinkron) versenyek.

Hazánkban 2002-ben kezdetek el a sportággal foglalkozni. Jelenleg 8 egyesület körülbelül 250-300 igazolt versenyzője rendszeres szereplője a diákolimpiai és a magyar bajnoki versenyeknek, ahol a versenyzők "A" és "B" kategóriában mérhetik össze tudásukat.

A csocsó egy asztalon játszott labdajáték. Nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években; megjelent a szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közösségi eseményeken, fesztiválokon.Az első játékváltozatok Franciaországban és/vagy Németországban jelentek meg az 1880-1890-es években. Azóta a játékból sport lett, a nemzetközi színtéren változatosabbnál változatosabb asztalok jelentek meg. A mai ismert változatot 1922-ben (október 14-én) alakította ki és 1931-ben (november 1-jén) szabadalmaztatta egy észak-londoni, angol származású lakos, Harold S. Thornton. Magyarországon jelenleg az olasz típusú asztalok vannak fölényben. Világszinten ismertebb típusok közé tartozik a német Tecball, a francia Bonzini, az olasz Garlando, illetve az amerikai Tornado.

 


X